-Maart 2024-

döstädning_Organizastic

Döstädning, het Zweedse ‘opruimen voordat je doodgaat’, is door het boek De edele Zweedse kunst van het opruimen van Margareta Magnusson van 2017 ook bekend geworden in Nederland. En beetje bij beetje wordt dit steeds populairder.

En dat snap ik heel erg goed. Het gaat hier namelijk niet over het leeghalen en opruimen van een huis na het overlijden van een dierbare, maar het gaat er juist om dit zelf te doen wanneer je nog leeft en dit nog zelf kan. Zodat je nabestaanden niet met deze taak belast worden na een overlijden. In mijn ogen een heel erg mooi gebaar, en soort van laatste ‘eerbetoon‘ aan je geliefden die achterblijven. En het is ook niet iets waarmee je pas aan het eind van je leven mee hoeft te beginnen. Het is juist fijn hier al op tijd (samen) mee te beginnen, wanneer je nog sterk en gezond bent. Zo kun je rustig al je spulletjes nog eens door je handen laten gaan, en goede beslissingen nemen over wat je wilt houden en wat weg kan. En neem maar van mij aan dat je echt versteld zult staan van hoeveel dingen je in al die jaren bewaard en opgespaard hebt. Heel vaak hebben we (vooral in de hectische tijd met kleine kinderen in huis) veel spulletjes in dozen weggepropt, waarvan we het niet eens meer wisten dat we dit nog hadden. En dat kan zomaar ineens voor veel verrassingen zorgen. Er zullen veel spullen zijn waar we makkelijk afscheid van kunnen nemen en die we dus zo in een tas voor de kringloop kunnen stoppen. Maar het kan ook zo maar zijn dat als je ‘even een doosje opent’ om die spullen uit te zoeken, je hier de hele middag mee bezig bent. Omdat de spullen die je daarin tegenkomt zoveel herinneringen naar boven brengen. Herinneringen die je eigenlijk al was vergeten. En dat is helemaal niet erg. Het is juist een erg helend proces om nog eens door al je spullen te gaan, voordat je er afscheid van neemt. De enige valkuil van zo’n doos vol herinneringen is dat we op zulke momenten vaak de neiging hebben de spulletjes dan toch nog maar ‘even‘ te bewaren. Maar probeer je op zulke moment toch altijd goed te realiseren dat die herinneringen in JOU zitten, niet in de spullen. De spullen kunnen deze herinneringen oproepen, net zoals een geur, een gebaar, een liedje of de verhalen van iemand anders dit kan doen. Als je de spullen weg doet, betekent dat niet dat je die herinneringen weg doet, of de persoon van wie je het hebt gekregen of aan wie het je doet denken vergeet. Juist als je heel veel spullen bewaart omdat je er mooie herinneringen aan hebt, dan verdwijnen die paar ECHTE speciale dingen juist tussen de rest. Dus als dit ook een moeilijk punt voor jou is maak dan van tevoren met jezelf de afspraak hoeveel echte speciale dingen je van jezelf mag houden (bijvoorbeeld 1 memory box vol). En houd je ook aan die afspraak.

Een ander positief iets van Döstädning is dat het erg fijn is om nu alvast rustig en op je gemakje te gaan beginnen met ontspullen of organiseren, zodat je alles al uitgezocht en op orde hebt, mocht je over een tijdje besluiten kleiner gaan wonen. Misschien heb je het nog erg naar je zin in jullie huis waar jullie al die tijd hebben gewoond en waar je kinderen zijn geboren en opgegroeid. En dat is natuurlijk geen probleem als je nog helemaal fit en gezond bent. Maar misschien begint het van binnen toch ook al wel een beetje te kriebelen om iets kleiner te gaan wonen. Niet zo’n groot huis vol met spullen die je moet schoonmaken en onderhouden. Misschien verlang je stiekem al wel van een kleiner appartementje op de begane grond, die snel aan kant is, en met een mooi tuintje om heerlijk van te genieten. Om lekker te tuinieren, of hier op je gemakje in het zonnetje de krant of een mooi boek te lezen.

Wil je eigenlijk wel beginnen met het langzaamaan opruimen van je huis maar vind je dit moeilijk? Omdat je niet goed weet waar te beginnen of hoe je dit moet aanpakken? Dan is het erg fijn om een professional organizer in te schakelen; dit is iemand die precies weet hoe je dit moet aanpakken, en er emotioneel verder vanaf staat waardoor ze je makkelijk in dit process kan begeleiden. Zoals ik al eerder zei, het is een helend proces om nog eens door al je spullen te gaan, voor je van sommige dingen afscheid neemt. Maar omdat het meestal over heel veel dingen gaat die je in al die jaren hebt verzameld, kan het ook erg overweldigd zijn. Dan is het fijn om samen met een professional organizer aan de slag te gaan. Iemand die je door alle ervaring echt kan helpen en begeleiden om stapje voor stapje samen je spullen op orde te brengen. Zodat je met een fijn en gerust gevoel, kunt genieten van dit hoofdstuk van je leven.

Als laatste…Niet alleen jij denkt hier misschien af en toe over na. Veel volwassen kinderen maken zich zorgen over de enorme berg spullen die hun ouders in de loop van de jaren hebben verzameld. Ze weten dat zij ervoor zullen moeten zorgen als hun ouders dat niet meer doen, en dat kan soms voor best veel stress zorgen. Dus praat hier gewoon eens over met elkaar. Voor sommige mensen is dit nog best een erg moeilijk onderwerp maar het feit is: iedereen gaat een keer dood. En het is goed om je daar in zekere zin alvast een beetje ‘op voor te bereiden’. Zowel voor jezelf, als voor je dierbaren die je achterlaat. Mijn vader wist bijvoorbeeld precies welk soort grafsteen mijn opa mooi vond en welke hij graag op zijn graf wilde hebben, omdat ze daar (bij het uitzoeken van een steen voor het graf van mijn opa’s broer) samen over hadden gepraat. Toen mijn opa uiteindelijk overleed, was dat ook iets dat mijn vader direct zei. En het gaf een heel fijn gevoel om 100% zeker te weten, dit is wat hij graag wilde.

Wil je na dit artikel zelf graag gaan beginnen? Dan staan hieronder nog 7 stappen die je kunnen helpen om met Döstädning aan de slag te gaan, die ook door Margareta Magnussson in haar boek worden beschreven:

  1. Betrek familieleden bij het opruimproces. Praat erover met de mensen die je dierbaar zijn. Wat moet er later met je spullen gebeuren. Zijn er dingen die je kinderen graag zouden willen hebben (of juist niet?). Wil je spullen doneren? Maak vast lijstjes met welke dingen waar naartoe mogen als je er niet meer bent.
  2. Begin met voorwerpen die weinig emotionele waarde hebben.
  3. Geef bezittingen geleidelijk aan weg.
  4. Bewaar persoonlijke herinneringen op een aparte plaats (en zet bijvoorbeeld op de doos: “bij mijn overlijden, mag dit weg”).
  5. Doneer en verkoop de dingen die overblijven.
  6. Maak een lijst van belangrijke wachtwoorden & documenten.
  7. Blijf regelmatig voorwerpen opruimen.

Vergelijkbare berichten