-April 2024-

Officieel is de lente nu echt begonnen dus tijd om aan de lente schoonmaak te beginnen, zodat je straks, als het zonnetje echt lekker doorbreekt, heerlijk kunt genieten in je schone huis.

Zodra de eerste zonnestraaltjes beginnen te schijnen, beginnen bij de meeste mensen de kriebeltjes ook weer te komen. Eindelijk! Die heerlijke periode van zon, warmte, lange zomeravonden en heerlijk buiten genieten is weer in aantocht. En al duurt het nog eventjes voordat het echt zomer is…het begin is er. Helemaal nu de klok weer is verzet en het ’s avonds al wat langer licht is.

Tijd dus om je hele huis weer eens even een grote poetsbeurt te geven zodat je straks helemaal fris aan dit nieuwe seizoen kunt beginnen.

lenteschoonmaak_organizastic

Laten we eens beginnen om de ramen overal open te zetten zodat het goed door kan waaien.

Als je met de lente schoonmaak begint is het handig om dit per kamer/verdieping te doen en niet kris kras door je hele huis te beginnen. Grote kans dat je dan wordt afgeleid door dingetjes en juist andere zaken over het hoofd ziet. Dus deel je huis op en maak per ruimte snel en grondig schoon. Hieronder een overzichtje waar je per ruimte aan moet denken.

WOONKAMER:

 • Zet alle ramen & deuren open en laat alles goed ventileren.
 • Haal je gordijnen eraf en gooi ze in de wasmachine. Was ook direct alle dekentjes en kussenhoezen mee.
 • Begin met schoon te maken. Werk hierbij van boven naar beneden zodat het stof van de bovenste plank niet op je net afgenomen dressoir valt. Denk aan schilderijen, kasten, planken, je klok etc. Maar ook: het ventilatierooster in je raam, deuren, deurknoppen en lichtschakelaars.
 • Ga daarna verder met je bank, stoelen, dressoir, tv-kastje, bijzettafeltje etc. Vergeet ook je vensterbank en plinten niet.
 • Stofzuig nu alles (ja, dat betekent dus ook achter je kast en onder je bank 😊)
 • Heb je vloerkleden in de woonkamer? Gooi ze (op een droge dag) dan naar buiten (liefst over de schutting, waslijn of bijvoorbeeld je buitentafel) en klop ze goed uit.

TIP! Haal vlekken en vieze geurtjes uit je kleden door er baking soda over te gooien. Laat dit even een half uur inwerken en zuig dan goed schoon met je stofzuiger.

 • Lap je ramen. TIP! Maak ze droog met een prop van een oude krant die je in cirkelende beweging over de ramen beweegt. Zo zijn je ramen streeploos schoon, zonder moeilijk te doen met de trekker!
 • Dweil als laatste je vloeren. TIP! Er zijn veel mensen die nog met warm water dweilen. Doe dit gewoon met koud water. Wanneer water warm is verdampt het namelijk sneller. Hierdoor blijven de zeepresten van je schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de grond komen en de vloer gaat plakken. De schoonmaakmiddelen van tegenwoordig zijn juist bedoelt om met koud water te gebruiken. Hoe warmer het water, hoe minder doeltreffend het product wordt. En door koud water te gebruiken scheelt het je ook nog eens op je energierekening (alle kleine beetjes helpen!).

Klaar? Trakteer jezelf op een mooi bosje (lente)bloemen en zet deze op de schone salon tafel!

KEUKEN:

 • Zet alle ramen en deuren open en laat alles goed ventileren
 • Begin met schoon te maken. Werk hierbij weer van boven naar beneden.
 • Neem ook de lades en planken aan de binnenkant van de kastjes mee. Doe dit per kastje en kijk ondertussen deze spullen na. Gooi alle kapotte glazen/bekers/borden etc. direct weg. Zijn er spullen bij die nog goed zijn maar die je eigenlijk niet meer gebruikt? Zet deze dan in een doosje/tas om te doneren. Wil je je kastjes anders indelen? Dan is dit een goed moment! Houdt ook rekening met de hoogtes van de planken en verstel deze eventueel (indien mogelijk) om de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Zet nu de spullen die je wilt houden, op de juiste plek terug in je schone keukenkastjes.
 • Kijk je voorraad na. Gooi alles dat over datum is weg. Ook geopende verpakkingen (die je niet recent hebt gebruikt) kunnen weg. Zijn er spullen die nog goed zijn maar die je niet gebruikt? Kijk dan of er in de buurt een Buurt Kast is waar je deze spullen kunt doneren, of breng ze naar de voedselbank. Zo heb jij weer ruimte in je kast én help je anderen WIN-WIN! Zet de rest van de spullen, nadat je de kast schoon hebt gemaakt, weer terug in de kast, de langste houdbaarheid achteraan. Probeer spullen te groeperen, bijvoorbeeld de pasta bij de pasta, de potten groente bij elkaar, de sauzen etc. Zo heb je meer overzicht van wat je in huis hebt en dat scheelt weer dubbele aankopen in de supermarkt.
 • Maak vervolgens alle appliances schoon. Dus je fornuis, de oven, magenetron, afzuigkap (vervang ook direct de filters aan de binnenkant) en ook je koelkast en vriezer. Vergeet niet de backsplash/tegeltjes achter het aanrecht mee te nemen en boen ook het aanrecht en de gootsteen goed schoon.
 • Neem als laatste alle stopcontacten, lichtschakelaars en plinten af, stofzuig en dweil de vloer (ook achter je keolkast en eventuele andere niet ingebouwde appliances).

LET OP! Dit is een grote klus dus als je er tegenop ziet of weinig tijd hebt, kun je de taken ook onderverdelen in verschillende stapjes en elke dag iets doen. Maak een schema met de dagen van de week en de taken van die dag. Natuurlijk kun je dit ook samen doen!

SLAAPKAMER:

 • Ook hier beginnen we weer met de gordijnen eraf te halen en deze te wassen. Doe dit ook met de dekbedden en kussens (je kunt deze bij sommige tankstations ook in extra grote wasmachines wassen, mocht dit nodig zijn). Zet alle ramen open om alles goed te laten ventileren.
 • Maak weer schoon van boven naar beneden. Denk aan de lamp, boven op de kasten, de wandversiering en planken aan de muur, alle meubels (ook de buitenkant van alle kasten en eventuele spiegels).
 • Vergeet niet om ook alle stopcontacten, lichtschakelaars, deuren en deurknoppen af te nemen.
 • Draai je matras om en maak hem schoon door er een beetje baking soda op te strooien, dit een half uurtje in te laten trekken en daarna met de stofzuiger goed schoon te zuigen.
 • Lap ondertussen je ramen en vergeet ook niet om het luchtrooster hierbij mee te nemen.
 • Heb je een vloerkleed op de grond? Hang deze dan (net als het kleed uit de woonkamer) ergens buiten op en klop deze goed uit. Maak deze dan op dezelfde manier als je matras schoon met een beetje baking soda. Dit haalt de vlekker eruit en zorgt ervoor dat alles weer schoon en fris ruikt.
 • Haal vervolgens alle kleding uit je kast en poets ook al deze planken en lades even goed schoon. Nu je toch bezig bent kijk direct of er misschien kleding is die je niet (meer) draagt. Leg deze apart in een mand of tas om na het schoonmaken te verkopen of doneren.
 • Leg en hang nu je kleding (die je nog goed past én die je draagt) weer terug in de kast. Wissel hierbij de plek van zomer en winterkleding om.

TIP! Gebruik dezelfde soort hangers in je kast. Daarmee creëer je meer rust en eenheid. Hang alles op kleur of sorteer per categorie, wat het beste werkt voor jou.

 • Als laatste zuig en dweil je de vloer.
 • Hang je gordijnen weer terug wanneer ze nog een beetje vochtig zijn. Zo gaan ze direct recht hangen én ruikt je slaapkamer ook nog eens heerlijk fris!

BADKAMER:

 • Begin weer met alles goed te ventileren. Vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers is dit altijd extra belangrijk en goed om zo vaak mogelijk te doen.
 • Poets alle muren/tegels en lap (eventuele) ramen. Vergeet vooral de voegen niet. Maak de rest van de meubels ook weer van boven naar beneden, schoon. Vergeet de lichtschakelaars, stopcontacten, deuren en deurknoppen niet.
 • Heb je douchedeuren? Poets deze dan ook goed schoon. Heb je douchegordijnen? Was of vervang deze, net zoals de badmatjes.
 • Ontkalk je dochekop. Voor chromen douchekoppen kun je deze in een emmer met schoonmaakazijn, soda, citroenzuur of cola leggen en deze het liefst 24 uur laten intrekken (in plaats van in een emmer te leggen kun je het schoonmaakmiddel ook in een plastic zakje doen en deze om de douchekop knopen). Voor zwarte/koperen/goud/rose/gunmetal douchekoppen raad ik je aan om dit schoon te maken met speciale schoonmaakmiddelen hiervoor, zoals bijvoorbeeld ‘HG kalkweg gekleurd sanitair’, zodat het je douchekop niet aantast met de zuren.
 • Poets je spiegel en wasbak goed schoon, samen met de planchet (plankje boven je wasbak).
 • Maak nu de toilet goed schoon van de binnen- en buitenkant. Heb je hier ook last van kalkaanslag? Gooi er dan een beetje cola of een vaatwastablet in en laat het goed intrekken.
 • Gooi alle lege shampoo flessen, verpakkingen en oude tandenborstels weg.
 • Haal alle kastjes en lades leeg en maak deze van binnen schoon.  Check de houdbaarheid van de prodcuten, of je alle spullen nog  wel nodig hebt en of ze in de badkamer thuishoren (zo niet zet ze dan in een aparte mand/tas om straks als je in deze ruimte klaar bent, op te ruimen op de juiste plek).
 • Zet nu alleen de spullen terug die je hier echt nodig bent. Probeer dit te categoriseren zodat je in een oogopslag kunt zien wat je nog hebt en wat je bij moet kopen, met natuurlijk het langst houdbare achteraan.
 • Gooi het prullenbakje leeg en neem deze ook even goed af.
 • Haal het afvoerputje leeg.
 • Kijk of je plafond, voegen en alle kitranden er nog goed uitzien of dat deze moeten worden geschilderd/vervangen.
 • Stofzuig de vloer.
 • Maak alle voegen van de vloertegels goed schoon en dweil de vloer.

WASRUIMTE:

 • Neem  je wasmachine (en eventuele droger) aan de buitenkant af met een vochtige doek.
 • Maak je wasmachine aan de binnenkant schoon. Gebruik een sponsje voor de trommel en een tandenborstel om goed tussen de rubberen randen te kunnen komen. Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen of producten die je rubbers kunnen aantasten. Als je alles goed hebt schoongemaakt zet het wasprogramma dan op 90° en doe een halve citroen en een vaatwastabletje in de trommel. Terwijl de wasmachine draait kun je ondertussen de buitenkant en het filter goed schoonmaken. Zorg dat je een bakje en/of oude handdoek klaar hebt liggen zodra je het dopje van de filter losdraait, aangezien her altijd wat vies water uitloopt. Of check deze hack: < Ook hier kun je weer goed de tandenborstel gebruiken om de filter goed schoon te krijgen. Als je wasmachine is uitgedraaid vergeet dan niet de halve citroen er weer uit te halen en ook achter en onder de wasmachine te poetsen.

BUITEN:

 • Begin bij je dakgoot en maak deze schoon.
 • Haal vervolgens alle onkruid tussen de tegels weg. Spuit de tegels, schutting & tuinmeubels af met een hoge drukreiniger. Neem de meubels af met een doekje.
 • Maak de kozijnen en je voordeur goed schoon en lap de ramen aan de buitenkant. Maak je ramen met een prop krantenpapier weer snel en streeploos droog.
 • Maak ook je deurmatten schoon.
 • Schilder/beits waar nodig je kozijnen/schuurdeur/schutting/tuinhek.
 • Ga je er helemaal voor, ruim dan ook direct je schuur/garage op! Gooi weg wat kapot is of wat je niet nodig hebt en organiseer je spullen zodat je je tuinkussens en parasol direct kunt pakken zodra dat heerlijke zomerse zonnetje weer doorbreekt!
 • Vergeet niet je barbeque een goede poetsbeurt te geven zodat die ook helemaal ready-to-use is.
 • Koop een paar zomerse plantjes en zet deze buiten neer voor een mooie, lentesfeer.

Heb je een caravan? Nu is de tijd om ook deze een goede poetsbeurt te geven en klaar te maken voor de eerstvolgende trip!

En dan nu….wachten tot dat heerlijke zonnetje doorbreekt en je lekker achterover kan zitten genieten!

Vergeet niet: opruimen doe je samen. Dit kan met je partner, vriendin, je kind(eren) of met je favo muziek. Zo worden taken veel plezieriger en voor je het weet ben je klaar!

Lijken taken te groot en onoverzichtelijk waardoor je er tegenop ziet?

Verdeel ze dan in kleine, behapbare taken en doe elke dag iets. Zo kost het je niet teveel tijd en energie maar heb je binnen no time toch je hele huis opgeruimd.

Laat die zomer maar komen!

Vergelijkbare berichten