-Februari 2024-

En dan is het alweer februari. De eerste maand van het jaar zit er al weer op. Hoe gaat het trouwens met je goals? Ik hoop dat de post van januari je heeft geholpen om een goed plan op te stellen zodat jij dit jaar wél jouw goals gaat halen! Wat zijn je actiepunten voor deze maand?

Misschien een handig punt dat je aan je actiepunten voor deze maand kunt toevoegen is het organiseren van je administratie. Volgende maand is het namelijk alweer tijd voor de belastingaangifte. Kun jij alle documenten die je daar voor nodig hebt direct vinden? Of kan je administratie nog wel een kleine boost gebruiken? Handig om daar deze maand mee aan de slag te gaan, zodat je volgende maand zonder stress al je papieren bij elkaar kunt zoeken.

Aan de slag dus maar!

Misschien heb je al een systeem voor jouw documenten dat werkt voor jouw, en misschien ligt alles overal en nergens.

Laten we van dat laatste uitgaan en stap voor stap beginnen.

STAP 1: Reserveer wat tijd in je agenda.

STAP 2: Zoek al je papieren bij elkaar en leg alles op 1 stapel. Zet dozen of manden neer: een voor de documenten die je moet behandelen, een voor de documenten die je moet archiveren. Houdt een vuilniszak/of papierbak bij de hand om alle papieren die je niet hoeft te bewaren direct in weg te gooien.

STAP 3: Begin bij het eerste document op de stapel. Bepaal direct wat hier mee moet gebeuren en leg het op de desbetreffende stapel. Leg niets terug op de stapel en sla geen enkel papier over. Bewaar alleen wat echt nodig is en gooi de rest weg. Dus oude tijdschriften, reclamefolders of rekeningen die al meer dan een jaar oud zijn allemaal WEG. De enige uitzondering zijn je belastingpapieren en natuurlijk belangrijke documenten zoals geboorteaktes, huwelijksakte, garantiebewijzen, actuele verzekeringspolissen etc.

STAP 4: Als je alles hebt gecategoriseerd pak dan de doos met papieren om te behandelen en handel deze papieren af. Je kunt eventueel een actielijst maken of belangrijke dingen die je in de toekomst moet doen in je agenda zetten. Je kunt ook een postbakje met “to-do” of “pending” maken en daar deze papieren indoen.

STAP 5: Alles verwerkt? Ga dan nu verder met de laatste doos: documenten om te archiveren. Je kunt dit op verschillende manieren doen, zoals bijvoorbeeld in mappen (op alfabet, categorie of een map per gezinslid), in een (archief)kast, of met hangmappen in een la. Je kunt ook elke categorie een kleur geven en daar op organiseren (bijvoorbeeld papieren van de belastingdienst in de blauwe map, van de ING in een oranje map en van de ABN Amro in een groene map) als dat fijner is voor jou. Alles is goed, als het maar overzichtelijk en makkelijk is voor jou.

Een goede tip! Zet 3 postbankjes op elkaar en label ze als volgt:

  • Inkomende post: hier leg je alle documenten in die elke dag binnenkomen
  • To-do of Pending: dit zijn de documenten die jij nog moet opvolgen (bijvoorbeeld een rekening die je moet betalen of een het maken van een afspraak bij de tandarts).
  • Archiveren: hierin doe je alle documenten waar je niets (meer) mee hoeft te doen maar die je wel moet bewaren.

Plan nu een vaste dag en tijdstip in je agenda waarop je elke week je administratie gaat verwerken. Zo kost het je weinig tijd, en weet je zeker dat je geen dingen (zoals een rekening betalen) vergeet. Check in het begin van het jaar ook al je lopende verzekeringen of deze nog actueel zijn. Gooi alle papieren die je niet meer hoeft te bewaren weg!

Ik wens je veel succes!

Vergelijkbare berichten