de “A” van: Agenda.
Een agenda is een heel belangrijk hulpmiddel om al je afspraken en taken uit je hoofd en op papier te krijgen, allemaal overzichtelijk op één plaats, in plaats van dat je huis vol hangt met overal sticky notes met reminders. En door het op te schrijven kun je ze ‘los laten’ waardoor je meer rust in je hoofd krijgt.
Belangrijk is wel dat je alle afspraken direct in je agenda schrijft, en deze elke avond/ochtend/begin van de week nakijkt zodat je weet wat er deze week moet gebeuren en je goed voorbereid bent.
Tip
Naast een agenda kun je ook een familie planner ophangen (bijvoorbeeld bij de voordeur of op de koelkast) waar je alle wekelijkse taken, sport en afspraken van ieder gezinslid opschrijft. Zo weet iedereen wat hij of zij die week moet doen, en zie je ook direct waar nog ruimte is voor dat gezellige familie-uitje! Vergeet niet om ook de leuke dingen in te plannen, zoals het wekelijkse filmavondje.
de “B” van Boodschappen.
Je bent erg veel tijd kwijt als je elke dag je boodschappen haalt. Ook heb je dan de neiging om vaak (onbewust) extra dingen mee te nemen, wat natuurlijk weer niet goed is voor je portemonnee of de ruimte in je kast.
Het is heel handig om 1 keer per week boodschappen te doen. Bepaal wat je die week wilt eten, bekijk eventuele folders voor aanbiedingen, kijk je voorraad kast na en maak een lijstje met de dingen die je voor die week nodig hebt (* je kunt de spullen waarvan je de laatste uit je voorraadkast pakt, ook direct op je boodschappenlijstje zetten, zo weet je zeker dat je het niet vergeet op te schrijven op het moment dat je boodschappen gaat doen). Neem direct je lege statiegeldflessen en glazen potjes mee om in te leveren en weg te gooien. Zo blijft dit zich niet opstapelen in je huis.
Zorg dat je met een gevulde maag naar de winkel gaat en koop alleen de dingen van je lijstje.
Of nog beter, bestel je boodschappen online & laat ze bezorgen.
de “C” van Categoriseren.
Als je je spullen opruimt, probeer deze dan direct te categoriseren. Dus bijvoorbeeld bij je voorraad: potjes groente bij elkaar, pasta’s, glutenvrije producten. Of in je kledingkast: broeken, shirts met lange mouw, shirt met korte mouw, mouwloze shirts, truien, vesten, rokken, pyjama’s, sokken, ondergoed en ga zo maar door.
Zo heb je meer overzicht, en kun je dingen makkelijker vinden of opbergen.
Ook zie je direct wanneer je weer wat moet bijkopen, of dat je juist nog zoveel van iets hebt, dat je dat de eerstkomende tijd helemaal niet meer hoeft te kopen.
En dat scheelt dus weer met boodschappen doen!
de “D” van Drie-minuten-regel.
De naam zegt het eigenlijk al.
Het houdt simpelweg in: Als er een klusje/taak is die je in (minder dan) drie minuten kunt doen, doe hem dan METEEN. Dus niet straks of morgen of als-Pasen-en-Pinksteren-op-één-dag-vallen, maar DIRECT.
Drie minuten kost je niets, maar als je dit elke dag een paar keer doet, de hele week lang, dan hoef al deze dingen niet meer op zaterdagmiddag te doen, en dat scheelt je ineens wel tijd! En die kan je dan lekker aan iets leuks besteden!
Voorbeelden van dingetjes die je in (minder dan) drie minuten kunt doen:
* Opmaken van je bed
* Volle vuilniszak weggooien en er een nieuwe zak in doen
* je haarborstel terugleggen op zijn plek
* de vaatwasser uitruimen
* schoenen opbergen in het schoenenrek
* het lege wc-rolletje weggooien
Kun jij nog taken verzinnen die je in minder dan 3 minuten kunt doen?
Maak er een spelletje met jezelf van en zie wat jij allemaal binnen 3 minuten kunt doen! Je zult er versteld van staan!
de “E” van Emails.
Vaak checken we de hele dag door onze mails. Je hoort de ‘ping’ en automatisch kijk je even snel……en je bent alweer afgeleid van de taak waarmee je bezig was. Elke keer dat we afgeleid zijn en ons opnieuw moeten concentreren kost ons dat enkele minuten. Denk eens na hoeveel tijd dat op een dag is?
Probeer eens het volgende: controleer 2 keer per dag, op vaste tijdstippen je mails. Blok deze tijden in je agenda en kijk ook echt alleen dan naar je mails. Zet je geluid en de automatische (pop up) meldingen op je computer uit. Als het tijd is voor je mails kijk ze dan een voor een na en behandel ze direct; dus geen vlaggetje of je mail weer op ongelezen zetten maar direct reageren, archiveren of deleten. Als de geblokte tijd om is stop je met je mails en ga je weer verder met je overige taken. Als je iemand bent die bijvoorbeeld in de ochtend veel energie heeft en zich goed kan concentreren, begin dan niet direct met je mails, maar eerst met de belangrijkste taak van die dag en check je mails iets later op de dag. Vaak worden we in veel mails gekopieerd waarmee we eigenlijk niet echt iets moeten. Ook krijgen we soms mails waarin iemand zo spoedig mogelijk antwoord wil. Blijf kritisch kijken; kan dit echt niet wachten? Voor je het weet ben je de hele dag alleen maar mails aan het beantwoorden, maar komt er van je eigen taken niets terecht.
Ook als je zelf mails uitstuurt, kijk dan kritisch voor wie deze mail bedoelt is, en kopieer niet automatisch iedereen er bij in.
Soms is het makkelijker om niet te mailen, maar even naar die collega toe te lopen en het face to face te bespreken. Zo krijg je direct alle antwoorden die je nodig hebt zodat je sneller aan de slag kunt en heb je direct je benen weer even gestrekt. En wat dacht je ervan om eens een ‘meeting wandeling’ in te plannen in plaats van heen en weer te mailen. Vaak komen er dan veel creatievere ideeën bij je op! Ook strek je ondertussen je benen en krijg je wat frisse lucht, zodat je er daarna weer lekker met frisse energie tegenaan kan!
de “F” van Focus.
Als je focust op een bepaalde taak zonder afleiding (dus NIET multitasken) krijg je deze veel sneller klaar en kost het je minder energie.
Natuurlijk kun je niet de hele dag door gefocust zijn. De gemiddelde tijd om te focussen (zonder pauze) ligt tussen de 25 minuten en een uur.
Weet jij hoe lang jouw maximale focustijd is?
En weet je ook dat je dit kunt trainen?
Zet een kookwekker of alarm en probeer eens om je 10 minuten op 1 enkel ding te focussen. Lukt je dit? Breidt het dan elke keer met 5 minuten uit, totdat je weet wat jouw maximale focustijd is.
Als je dit weet, kun je je taken opsplitsen in behapbare brokken van jouw maximale focustijd. Neem daarna altijd 5 tot 10 minuutjes pauze. Strek je even uit, haal een bakje koffie of een glas water en ontspan. Daarna kun je verder gaan met het volgende blok. Let er wel op dat je niet de hele dag gefocust kunt zijn. Dus plan een paar blokken per dag, verdeeld over de hele dag in. Wissel af met andere taken en neem genoeg pauzes.
de “G” van Gewoontes.
Gewoontes zijn dingen die we op de automatische piloot doen en ons (bijna) geen energie kosten, zoals bijvoorbeeld je tanden poetsen .
Het mooie van gewoontes is dat je jezelf nieuwe gewoontes kunt aanleren. Het kost wel even tijd (ongeveer 3 maand) voordat je het écht op de automatische piloot doet, maar dan heb je er wel voor de rest van je leven profijt van.
Begin om jezelf 1 nieuwe gewoonte aan te leren. (Bijvoorbeeld mijn 10-minuten opruimronde voor het slapengaan tip). Zodra dit een gewoonte is geworden, kun je er weer een nieuwe taak aan toevoegen.
3 maanden voordat het een echte routine is geworden, dat zijn er maar 4 per jaar, denk je misschien.
Maar kijk eens wat 1 nieuwe gewoonte al teweeg kan brengen en hoeveel rust het je geeft!
Stapje voor stapje kleine wijzigingen in je leven aanbrengen kost je geen energie, maar door deze dingen houdt je wel dagelijks meer energie (en tijd!) over.
Tijd en energie die we aan leuke dingen kunnen besteden!
Probeer het maar eens!
Wat heb je te verliezen?…niets…maar het levert je zoveel op!
De “H” van Herinneringen.
De moeilijkste dingen om weg te doen zijn de dingen waar je mooie herinneringen aan hebt. Probeer je toch altijd goed te realiseren dat die herinneringen in JOU zitten, niet in de spullen. De spullen kunnen deze herinneringen oproepen, net zoals een geur, een gebaar, een liedje of de verhalen van iemand anders dit kan doen. Als je de spullen weg doet, betekent dat niet dat je de herinneringen weg doet, of de persoon van wie je het hebt gekregen of aan wie het je doet denken vergeet. Juist als je heel veel spullen bewaart omdat je er mooie herinneringen aan hebt, dan verdwijnen die paar ECHTE speciale dingen juist tussen de rest. Zoek die paar dingen die echt belangrijk voor jou zijn en geef deze een speciaal plekje in je huis. Zo kun je de rest makkelijker weg doen waardoor je jezelf meer ruimte en rust geeft. En zo geniet je echt van die paar speciale dingen. Wat je ook kunt doen is een mooie foto van de persoon van wie je de spullen hebt gekregen op de kast zetten, in plaats van de spullen te bewaren. Zo komen de mooie herinneringen aan deze persoon elke keer als je langs de foto loopt weer terug, en heb je toch overzicht en rust in je huis. En staan er geen spullen ruimte op je zolder in te nemen die alleen maar stof aantrekken en je een negatief en overweldigend gevoel geven.
En doordat je minder spullen overhoudt om op te ruimen en schoon te maken, hou je meer tijd over om te genieten en nieuwe mooie herinneringen te maken. .
de “I” van Internet.
Internet en social media zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Via je computer, tablet of telefoon krijgen we constant meldingen van nieuwe mails, berichten, posts, likes en ga zo maar door …..
Je kijkt ‘even snel’….en voor je het weet zit je alweer een half uur (of langer!) te scrollen….en dat enkele keren per dag! Volgens onderzoek zitten wij Nederlanders in 2023 gemiddeld 114 minuten per dag op Social Media. Dat is bijna 2 uur per dag, oftewel 14 uur in een week! Dat zijn bijna 2 hele werkdagen! In 1 week!
Als je die tijd nu eens aan iets anders zou besteden, wat zou je dan allemaal kunnen doen?
Denk je dat je nog steeds tijd tekort komt? Of houd je nu genoeg tijd over om je huishouden aan kant te krijgen én ook nog lekker qualitytime te hebben met je kids, familie, vrienden of gewoon een beetje welverdiende me-time?
Zet eens een specifieke tijd, bijvoorbeeld maximaal 30 minuten (met alarm!) per dag voor jezelf om je social media te checken en stop ook echt zodra het alarm afgaat.
Of nog beter, probeer eens een hele dag zonder Social Media ! en kijk eens hoeveel tijd je over hebt om andere dingen te doen!
Wat ga jij allemaal doen met deze zee van tijd?
de “J” van Je eigen pad.
Dit is een heel belangrijk punt en de basis voor alles in je leven, ook voor opruimen en organiseren. Er zijn 1000 manieren om te kunnen organiseren of opruimen, maar belangrijk is: wat past bij jou?
Je huis hoeft er niet uit te zien als een museum, een foto in een desiners woonmagazine of zoals het huis van je buurvrouw. Het moet passen bij jou en jouw leefstijl.
Het is jouw thuis, jij woont hier en jij moet je hier fijn voelen zodra je de deur binnenstapt.
Er bestaat geen 1-plan-fit-4-all, al kunnen sommige templates je natuurlijk wel helpen om een stuk in de goede richting te komen.
Maar de manier hoe jij je huis op orde houdt moet een manier zijn die past bij jou en goed voelt voor jou. Dat ervoor zorgt dat jij alles sneller kunt vinden, opruimen & schoonmaken, zodat je meer rust ervaart, je je fijn voelt en meer tijd overhoudt om leuke dingen te doen en te genieten van de belangrijkste dingen het leven: Quality time met familie en vrienden & jezelf opladen met positieve energie zodat je je gelukkig voelt.
Het is goed om steeds nieuwe dingen (bij) te leren, sta open voor nieuwe manieren, goede adviezen en tips. Experimenteer, probeer uit wat werkt voor jou en laat los wat je niet gelukkig maakt.
Volg altijd jouw eigen pad!
de “K” van Kinderen.
Het is heel belangrijk om je kinderen te betrekken bij het opruimen en organiseren. Het liefst al zo vroeg mogelijk. Zo leer je ze al van kleins af aan dat opruimen hoort bij de dagelijkse dingen en ook hoe ze moeten opruimen. Zo wordt het iets vanzelfsprekende voor ze (net als leren fietsen) en zullen ze hier later waarschijnlijk geen (of in ieder geval veel minder) problemen mee hebben.
Jong geleerd is oud gedaan.
Daar komt nog bij dat kleine kinderen meestal graag al uit zichzelf willen meehelpen. Zo voelen ze zich erg groot, zijn trots op zichzelf en blij met al jouw complimentjes & aanmoedigingen.
Ze leren samen te werken en elkaar te helpen. En doordat iedereen meehelpt is alles (uiteindelijk) veel sneller gedaan en is er dus tijd over om samen leuke dingen te doen!
Taken waarbij kinderen kunnen helpen zijn bijvoorbeeld:
– speelgoed opruimen (zie ook de letter L van Labels voor meer tips voor kleine kinderen)
– jas aan de (kinder)kapstok hangen
– schooltas uitpakken en broodtrommels, bekers en bakjes naar de keuken (aanrecht of vaatwasser, ligt aan de leeftijd van je kind) brengen
– gedragen kleding in de wasmand gooien
– (samen) de was in de wasmachine doen
– de was (sokken) ophangen
– tafel dekken en afruimen (of eigen bord en beker naar de keuken brengen)
– stofzuigen
– kamer opruimen
Kun je zelf nog meer taken verzinnen?
de “L” van Labels.
Los van dat het erg mooi en geordend staat, hebben labels ook echt een functie en zijn erg handig. Niet alleen op je archiefmappen maar bijvoorbeeld ook op de mandjes in je voorraadkast, de plastic bakken in de speelgoedkast of de stellingkasten in de schuur. Het laat jou (en de rest van je gezin) zien waar iets ligt. Zo kun je het direct pakken en ook weer makkelijk en snel op de juiste plek opbergen. Je kunt ze zelfs op de lades van je kledingkast plakken, hoe “gek” je het zelf maar wilt maken ( ik hou van labels en heb ze overal. Zelfs op mijn pasta bewaardozen en op de manden en tupperware in mijn keukenkastjes).
Zijn je kinderen nog te klein om te lezen? Gebruik dan foto’s of afbeeldingen van het speelgoed dat in die bak moet (blokken, auto’s, poppen) of wees lekker creatief samen en laat ze ze zelf tekenen.
Ben je meer visueel ingesteld, dyslectisch of houd je gewoon echt niet van labels?
Maak dan gebruik van kleuren of vormen.
Dus bijvoorbeeld de ABN-Amro papieren in een groene map, die van de ING in een oranje en de papieren van de belastingdienst in een blauwe.
Doe lego in rechthoekige bakken en de ballen in een ronde mand.
Of verzin zelf een andere manier. Als het maar bij je past en logisch is voor jou!
de “M” van Magneetplekken .
Je hebt ze in (bijna) alle huishoudens. Van die plekken die altijd allerlei spullen aantrekken, maar nooit de dingen waarvoor het eigenlijk bedoelt is. Bijvoorbeeld de fruitschaal waar je naast fruit ook paperclips, kleingeld en een lego poppetje van je zoontje vindt. Of dat bijzettafeltje naast je bank die je had gekocht om je kopje thee op ze zetten als je na een lange dag werken even lekker wilt chillen op de bank. Maar die vol ligt met sleutels, de post van vandaag (en gisteren?), kleurplaten van je kinderen en het haarelastiekje van je dochter.
Of wat dacht je van dat hoekje op de trap waar je dingen neerlegt die naar boven moeten, maar waar iedereen altijd straal langs heen loopt?
Bekijk goed welke spulletjes er steeds op jouw magneetplekken liggen en zoek daar een andere, vaste en logische, plek voor. En zorg dat deze voormalige magneetplekken alleen worden gebruikt waarvoor je het hebt gekocht.
Moeilijk om het bij te houden? Lees dan mijn tip bij de letter “O”.
de “N” van….Niets doen.
Ja, je leest het goed, niets doen.
Dat klinkt misschien gek als je het hebt over opruimen en organiseren. Want eigenlijk kom je nu al tijd en handen tekort! Dan kan je toch niet niets doen?
Fout!
Juist als je het zo druk hebt dat je constant bezig bent en altijd en overal tijd tekort komt is het heel belangrijk om af en toe even niets te doen. Niemand kan de hele dag maar “on” staan. Je wordt moe, verliest je concentratie, raakt sneller geïrriteerd en het lijkt wel of er niets echt uit je handen komt.
Als dit gebeurt ga dan even 5 a 10 minuten op de bank zitten met een lekker kopje thee, je favo dekentje, sluit je ogen en doe even helemaal niets. Adem rustig in en uit en denk aan jouw Happy Place. Blijf zo een paar minuutjes zitten en drink daarna je thee langzaam op. Is je thee op? Haal nog een keer diep adem, tover een lach op je gezicht (als je dat ondertussen nog niet hebt door deze paar “happy-mood-minuutjes”), sta op, zet je lege theebeker direct in de vaatwasser en ga verder met wat er op de planning staat voor vandaag. Je zult zien hoeveel makkelijker en sneller je deze taak nu kunt afmaken.
Plan geregeld zulke momentjes in en zet ze ook echt in je agenda.
Kijk eens wat een groot effect deze paar minuten niets doen hebben op jouw energie level en geluksgevoel.
de “O” van Opruimronde.
Een van de makkelijkst te implementeren gewoonten die weinig energie kosten, weinig tijd in beslag nemen, maar een groot verschil maken: de dagelijkse 10-minuten Opruimronde.
Voordat je naar bed gaat pak je een mand (of doos) en loop je maximaal 10 minuutjes door je huis. Stop alle dingen die rondslingeren of niet op hun vaste plek liggen hier in. Stop zodra de 10 minuten voorbij zijn en leg de spullen (maximaal de volgende dag) terug op hun plaats. Schud de kussens op de bank op en leg de dekentjes (netjes opgevouwen) terug op hun plek. Zorg dat de eettafel leeg is (of zet de ontbijtbordjes voor de volgende ochtend vast klaar) en schuif de stoelen aan. Zorg dat je aanrecht leeg en schoon is en zet de vaatwasser aan.
Dit kost je elke avond maar een paar minuutjes, maar zorgt dat je de volgende ochtend rustig en met positieve energie je woonkamer binnenloopt, in plaats van direct in de stress te schieten door alle rotzooi en wanorde.
Helemaal heerlijk is het als je je wekker 10 minuutjes eerder zet zodat je op je gemakje een bakje thee kunt drinken en even kunt ontspannen voordat iedereen wakker wordt en je aan de ratrace van de hele dag begint. Met een positief gevoel gaat alles zoveel beter en sneller! Probeer het maar, je zult zien dat je nooit meer anders wilt
de “P” van Planning.
Als je wilt gaan opruimen (of bij elk ander doel dat je wilt bereiken) is een goede planning essentieel. Zonder planning doe je maar wat, verspil je kostbare tijd en kom je niet (of pas met heel veel omwegen) bij je doel. Zonde toch?
Om een goede planning te maken moet je eerst weten wat je einddoel is. Wat wil je bereiken? Maak dit zo concreet mogelijk (bijvoorbeeld niet: ik wil mijn huis meer opgeruimd hebben, maar: over 4 weken wil ik mijn hele keuken op orde hebben).
Verdeel het project in kleine, behapbare actiepunten (bijvoorbeeld elke dag 1 kastje of lade). Wees realistisch en zorg dat je genoeg tijd inplant. Vaak overschatten we onszelf en doordat het dan langer duurt dan gepland raken we gestresst of ontmoedigd en hebben we soms zelf het gevoel dat we falen. Als je onder tijdsdruk moet presteren geeft dit je meer stress en focus je je vooral op de tijd (die je niet hebt) in plaats van op het einddoel.
Houd bij je planning ook rekening met wat je voor elk actiepunt nodig hebt en zorg dat je dit bij de hand hebt voordat je begint. Zo blijf je gefocust en hoef je niet 10x heen en weer te lopen om van alles te moeten pakken (want dit kost je extra tijd en zo heb je meer kans dat je wordt afgeleid door iets anders).
Plan je taken nooit heel strak op elkaar. Houdt rekening met reistijden en houdt speling in je planning voor onverwachte ad hoc dingen (die, vooral met kleine kinderen, zeker zullen gebeuren).
Vergeet vooral niet om niet alleen je taken te plannen, maar ook je “me-time”, familie-uitjes en jullie wekelijkse family-movie-night. Qualitytime is net zo belangrijk (of zelfs nog belangrijker) dan de rest van de (huishoudelijke) taken.
Hierover meer, onder de letter “Q”.
de “Q” van Quality-time.
Zoals ik bij de planning al een beetje liet doorschemeren is quality-time heel erg belangrijk.
Juist in deze wereld waarin we altijd maar druk zijn en we tijd tekort komen moeten we goed opletten dat we onszelf niet voorbij lopen.
We vinden dat we nu al tijd tekort komen en voelen ons bijna “schuldig” als we denken aan tijd voor onszelf, of leuke dingen met onze kinderen/gezin/familie/vrienden…of vul maar in.
En dat terwijl dat juist de dingen zijn waar het eigenlijk allemaal om draait in het leven.
Deze momenten waarop we echt kunnen genieten, die ons blij en gelukkig maken & ons positieve energie geven.
Waarom is het dan zo moeilijk om daar tijd vrij voor te maken? Waarom zijn er altijd ‘belangrijkere’ of ‘meer urgente’ dingen die we moeten doen?
Denk eens andersom.
Wat zijn de dingen die jou echt gelukkig maken? Wat zijn de belangrijkste dingen of momenten voor jou?
Maak hier jou prioriteit van en plan de rest er omheen!
Je leeft maar één keer en de tijd vliegt voorbij!
Dus denk goed na en vertel me eens: Leef jij om te werken? Of werk jij om te leven?
Is het dat laatste? Doe het dan ook!
Leef! Zoek geen excuses meer en stop om alle dingen die jou echt gelukkig maken uit te stellen!
Leef!
En je zult zien dat als je meer gelukkige momenten creëert, je meer positieve energie overhoudt….en daarmee kun je de ‘overige’ taken sneller en makkelijker doen. Win-win!
de “R” van Routines.
Routines zijn wederkerende handelingen die we op vaste tijdstippen of dagen doen. Doordat we een terugkerend ritme creëeren worden ze makkelijker, kosten ze ons minder energie en kunnen ze op den duur veranderen in gewoontes (zie ook: letter “G”).
Van onze (wekelijkse/dagelijkse) taken kunnen we door een paar kleine, makkelijke aanpassingen ook routines maken.
Door bijvoorbeeld je wekelijkse huishoudelijke taken via een vast schema te doen. Bijvoorbeeld elke maandag de keuken, dinsdag de slaapkamers, woensdag de badkamer etc.
Of elke avond voordat je naar bed gaat even 10 minuutjes opruimen (zie ook de letter “O”, Opruimronde).
Als je iets steeds op hetzelfde moment doet, wordt het op een gegeven moment een routine en daarna een gewoonte: Je doet het automatisch en het kost je bijna geen energie.
Omdat je alles via een vast schema doet, hoef je geen extra tijd te verspillen aan:
– nadenken wat je allemaal moet gaan doen
– zorgen dat je geen dingen vergeet
– bedenken welke dingen prioriteiten hebben
– bedenken hoe je het nu weer allemaal in je al overvolle agenda moet inplannen
Je pakt gewoon je weekschema erbij (hang deze bijvoorbeeld op je koelkast of aan de binnenkant van je keukenkastje), kijkt welke dag het vandaag is & wat je op die dag moet doen, en vinkt eventueel de taken af als deze klaar zijn.
Simpel en makkelijk.
Een voordeel is ook dat wij mensen, in tijden dat we veel aan ons hoofd hebben en gestresst raken, terugvallen op de ‘automatische piloot’.
En dat zijn dus onze routines en gewoontes.
Dat wil zeggen dat wanneer je een vast schoonmaakschema hebt je je hier, ook in stressvolle momenten, eigenlijk automatisch aan houdt. Hierdoor blijft je huis ook in zulke momenten op orde, waardoor je niet de grip verliest of alles voor je gevoel onoverzichtelijk wordt en je nog meer stress geeft. Door deze routine zorg je juist voor meer rust & regelmaat en behoud je de controle, zodat je sneller weer terug bent in je ‘normale’ ritme.
In het online leertraject Organizastic De Basis, gaan we hier ook dieper op in en heb ik verschillende templates voor je om makkelijk je eigen weekplanning te creëren. Verschillende templates, zodat je die kunt kiezen die ook echt bij jou past. Er zijn er een paar die al helemaal kant-en-klaar zijn, maar ook juist templates waarin de taken nog niet zijn ingevuld zodat je ze zelf naar je eigen persoonlijke situatie in kunt vullen.
de “S” van: Stapje voor Stapje.
Een heel belangrijk punt als je echt iets wilt bereiken en volhouden: doe het met kleine stapjes.
Vaak loop je al dagen of weken tegen die ‘rotzooi’ en ‘puinhoop’ aan te kijken en erger je je steeds meer. Je wordt gestresst en geïrriteerd en dan ineens komt het punt dat je er echt niet meer tegen kan.
“Nú is het afgelopen! Ik ben klaar met die rotzooi! Het is genoeg!”
Op zich iets goeds, alleen ben je als je op dat punt bent aangekomen meestal al zo gefrustreerd, dat je niet even rustig kan gaan zitten om een goed plan te maken. Je begint radicaal de eerste de beste spullen om je heen in dozen of vuilniszakken te gooien en trekt alle kastjes en lades open. Weg met al die zooi!
En dan, een paar uur later als je weer een beetje bent gekalmeerd, zit je op de grond tussen AL DIE SPULLEN en weet je even niet meer wat te doen.
Je bent moe, hebt geen energie meer maar het einddoel is nog lang niet in zicht. Misschien is er al een klein stukje opgeruimd, misschien is alles nog erger dan ervoor.
Zoveel gedaan en zo weinig resultaat. Nou, je ben er voor nu wel even klaar mee hoor. De rest komt binnenkort wel.
Maar binnenkort komt maar niet, want je hebt nog zoveel andere dingen te doen, en de laatste keer was je zoveel tijd kwijt, en ….vul het zelf maar in.
Het opruimen wordt niet bijgehouden en beetje bij beetje liggen er weer steeds iets meer rommeltjes op de tafeltjes, iets meer rommeltjes in de kastjes en iets meer rommeltjes op de planken.Voor je het weet….ben je weer terug bij af
Waar doe je het eigenlijk toch voor denk je misschien teleurgesteld? Het heeft toch geen zin…
Fout! Tuurlijk heeft het wel zin! Je wilt meer rust en overzicht, minder stress en meer tijd voor leuke dingen! Daar doe je het voor!
En dat kun je ook krijgen! Alleen niet door steeds in je oude patroon terug te vallen!
Langzaam aan moet je je gewoontes veranderen. Stapje voor stapje begin je rustig met opruimen.
Elke dag 15 minuutjes, of 1 lade of 1 kastje per dag…of zelfs 1 mandje. Als je maar elke dag iets doet. En dit vol blijft houden.
Okay, je zult in het begin niet direct zoveel resultaat zien….maar 15 minuutjes per dag is wel goed vol te houden! Dus blijf het volhouden! Elke dag!
Maak er een gewoonte van (zie ook letter “G”) om elke dag 15 minuutjes een kastje of 1 laatje op te ruimen.
Begin bijvoorbeeld bij je keuken. Doe elke dag 1 kastje of 1 lade.
Kijk eens wat een verschil je na twee weken al ziet?!
Helemaal klaar met een ruimte? Ga dan pas verder met een andere ruimte (en maak die ook helemaal af voordat je aan een nieuwe ruimte begint).
Hoe ziet jouw huis er na 3 maanden uit?
Je zult versteld staan!
Belangrijke les: sprint niet als een gek naar het eindpunt. Grote kans dat je ergens onderweg buiten adem instort. Doe het Stapje voor Stapje. En vergeet vooral niet om tussentijds van het mooie uitzicht te genieten.
de “T” van: To-do-lijstje.
Vaak wordt een to-do-lijstje verward met een planning.
Een to-do-lijstje is eigenlijk niet meer dan een lijstje waarop je alles schrijft dat nog gedaan moet worden. Zo staat het op één overzichtelijke plaats en hoef je het niet meer te onthouden. Hierdoor creëer je meer rust in je hoofd.
Aan de hand van je to-do-lijstje kun je een planning gaan maken.
Zet prioriteiten, bepaal je doelen en maak aan de hand van deze doelen goede, concrete en behapbare actiepunten om dit doel te bereiken. Plan deze actiepunten in je agenda.
Is het doel behaald? Streep dit dan van je to-do-lijstje en ga verder met het volgende punt.
Je kunt de dingen op je to-do-lijstje ook onderverdelen. Bijvoorbeeld per persoon die het punt moet opvolgen, of per kwartaal,
Bv: Q1 (= jan-mrt) belastingaangifte, Q2 (= april-juni) caravan schoonmaken etc etc.
Belangrijk is dat je één to-do-lijstje hebt, op één vaste plek. Zo kan je het echt loslaten in je hoofd en dat geeft rust (i.p.v. overal losse sticky-notes door je hele huis).
Probeer het maar eens. Je zult zien dat het werkt.
de “U” van Uitzoeken.
Als je gaat opruimen is het belangrijk dat je niet direct allemaal mooie bakken gaat kopen maar eerst begint bij het begin: je spullen uitzoeken. Misschien niet het allerleukste, maar wel heel belangrijk.
Je uiteindelijke doel is namelijk toch een opgeruimd huis waar je snel je spullen kunt vinden en ook weer kan opruimen, zodat je meer tijd over houdt voor de belangrijke dingen in het leven?
Wist je dat 40% van al onze tijd die we aan het huishouden besteden gaat naar rommel & onnodige spullen die we in ons huis hebben vergaard?!
40%! Dat is bijna de helft van alle tijd!
Denk eens na wat je allemaal met deze tijd kunt doen!
Nog los van het feit dat we, als we veel te veel spullen hebben dit niet alleen moeten schoonmaken, maar ook veel tijd nodig hebben om alles steeds weer te zoeken en op te ruimen.
Zoek uit wat je eigenlijk niet nodig hebt, niet meer gebruikt of wat je niet gelukkig maakt. Verkoop of doneer dit (zo maak je er anderen nog gelukkig mee!) of, als het kapot is, recycle het of gooi het weg.
Heb je alles uitgezocht? Categoriseer het dan en geef alles een vaste, logische plek. Als je weet waar je alles gaat opbergen en hoeveel ruimte je daarvoor hebt dan kun je er voor kiezen om eventueel mooie manden of bakken te kopen. Het is ook erg handig alles te labelen: zo weet iedereen precies wat waar ligt, en ook waar het weer moet worden opgeborgen.
Laat alle onnodige spullen er niet voor zorgen dat je meer tijd kwijt bent aan het schoonmaken en opruimen van een huis dat er minder opgeruimd uitziet.
Beter besteed je deze tijd aan de belangrijke dingen in het leven die je echt Happy maken.
de letter “V” van Verplaatsen.
Ben jij ook zo iemand die de rotzooi van de tafel ‘even’ snel op de stoel legt? Of dingen die in de weg liggen ‘even’ snel in de kast propt? Deurtje dicht en voila, je kamer ziet er weer opgeruimd uit!
Of, als je spullen hebt uitgezocht om te doneren maar geen tijd meer hebt ze direct weg te brengen, je ze maar ‘even’ in de schuur of op zolder neerzet?
Dan ben je waarschijnlijk een goede ‘verplaatser’. Grote kans dat deze spullen nog steeds op je zolder of in de schuur staan. Want het probleem met ‘even’ ergens iets neerleggen is meestal dat dit ‘even’ een hele lange tijd wordt. En er niets weggaat, alleen maar dingen bijkomen. Totdat je kastjes uitpuilen en je niets meer terug kunt vinden.
Stop met verplaatsen en begin met opruimen!
Al is het maar een doos of mandje of tas per keer.
Stel het niet uit maar begin. En breng de spullen direct weg. Alleen dan zul je echt resultaat gaan zien!
de “W” van Werkplek.
Hoe ziet jouw werkplek eruit?
Is het netjes georganiseerd? Misschien wel een clean-desk-policy? Kun je alles goed terugvinden? Of ligt alles een beetje door elkaar en ben je altijd op zoek naar een pen, of dat ene document?
Is dit laatste het geval, lees dan vooral verder!
Als het een chaos om je heen is, kun je je minder goed concentreren, ben je sneller afgeleid en kost alles meer tijd en energie.
En dat wil je natuurlijk niet.
Dus ga eens zitten en denk even na over een goede organisatie die werkt voor jou.
Wat zijn de dingen die je dagelijks doet? Heb je een bepaalde volgorde van taken?
Werk je op kantoor en heb je je eigen bureau? Verdeel je bureau dan in zones (computer/voorraad/vergaderhoekje).
Geef alles een vaste plaats. Zorg dat je alles wat je dagelijks gebruikt, (zoals je pennen, notitieblokjes, nietmachine etc.) allemaal binnen handbereik hebt (bv bovenste la) en leg alles na gebruik (maximaal eind van de dag) weer terug op hun plek. Denk bijvoorbeeld ook aan verschillende bakjes voor: inkomende zaken – pending – wacht op antwoord – uitgaande zaken – te archiveren. Label de bakjes en zorg voor een vast tijdstip wanneer je ze doorneemt. Archiveer je projecten/rekeningen etc. 1 x per week op een vaste dag & tijdstip.
Archiveren in ordners of liever in archief lades? Zorg voor een systeem dat werkt voor jou maar dat ook duidelijk en overzichtelijk is voor je back-up, mocht je ineens (langdurig) ziek worden. Vergeet ook je digitale documenten en back-ups niet!
Gooi lege pennen direct weg, en doe de dingen die je niet gebruikt of dubbel hebt ook weg.
Meestal zitten we meer tijd op het werk dan dat we thuis zijn dus zorg voor een fijne omgeving (denk aan een mooie foto, een plant etc.) en zorg dat het schoon en overzichtelijk is.
Maak voordat je naar huis gaat je planning voor de volgende dag zodat je dan direct weet wat je moet doen en je je dag rustig kunt beginnen, en laat je bureau schoon en leeg achter.
Klaar? Trek dan de deur achter je dicht en ga lekker naar huis!
de “X”, het Vermenigvuldigingsteken.
En rommel vermenigvuldigt zich!
Leg maar eens gewoon een vel papier op de tafel. Als je deze laat liggen zul je al snel zien dat er steeds meer dingen bij komen te liggen.
Sleutels, een reclamefoldertje, een haarelastiekje, een boek, een legopopje…..
Voor je het weet heb je een hele verzameling spullen bij elkaar liggen….wat een rommeltje weer!
En dat terwijl je net het hele huis aan kant had….
Om ervoor te zorgen dat je niet steeds weer van zulke rommelplekjes krijgt (ook wel magneetplekken, zie ook de letter “M”) is het erg belangrijk alles een vaste (en logische!) plek te geven, en alle spullen hier na gebruik ook direct weer op te ruimen.
Wees extra alert op dezelfde, steeds wederkerende, rommelplekjes en ruim spullen die hier liggen direct op, zodat deze rommelstapeltjes geen kans meer hebben.
Zo zorg je, zonder dat het veel tijd kost, dat alles op orde blijft en hoef je je huis niet steeds opnieuw op te ruimen, maar blijft alles netjes en overzichtelijk.
Vind je het moeilijk je huis op orde te blijven houden, of weet je niet precies waar je moet beginnen? Of hoe je het het beste kunt organiseren zodat het opgeruimd blijft zonder dat het je veel tijd kost? Schrijf je dan in voor mijn online leerprogramma Organizastic De Basis, waarin je stapje voor stapje leert waar te beginnen en hoe je alles makkelijk en zonder dat het veel tijd kost kunt bijhouden. Zodat je weer rust en overzicht hebt, je je fijn voelt in je eigen huis én tijd overhoudt om te genieten van alle mooie dingen in het leven!
De “Y” van Yaay!
Een heel belangrijk punt tijdens het opruimen en organiseren van je huis. Vier alle stappen die je hebt gezet en alle doelen die je hebt bereikt! Groot en klein!
Het kan erg moeilijk zijn om afstand van dingen te nemen (ookal doe je er niets mee en staan ze je eigenlijk alleen maar in de weg), of om die knoop nu echt eens door te hakken en je huis helemaal op te gaan ruimen. Om echt je oude gewoontes te doorbreken om uit die vicieuze cirkel te komen en nieuwe gewoontes aan te leren zodat je eindelijk die rust in je huis vindt waar je al zo lang naar op zoek bent. Dus alleen al die eerste stap om echt te veranderen is al een feestje waard. Want de eerste stap is altijd het moeilijkst.
Dat betekent niet dat het daarna allemaal van een leien dakje zal gaan. Dit is niet iets dat je van de ene op de andere dag “even” doet. Het is een proces. En er zullen (naast alle mooie en fijne momenten) ook heus momenten komen waarbij je het even niet meer weet. Dat je jezelf tegenkomt, of dat het voelt of je “vast” zit en even niet verder kunt, of dat je die positieve energie en motivatie waarmee je zo goed van start bent gegaan even kwijt bent.
Daarom is het zo belangrijk om alles wat je al wel bereikt hebt te vieren. Wees trots op alle stappen die je al hebt gezet naar je einddoel: een opgeruimd huis waarin je kunt ontspannen, en waarin je je Happy voelt. Na elk opgeruimd kastje, la-tje of mandje ben je dichter bij je doel! Maak before & after foto’s of houd een klein notitieboekje bij, waarin je al je Yaay-momentjes opschrijft.
Wees trots op jezelf, JIJ hebt dit zelf bereikt!
En gaat het even niet? Pak de After foto’s en je Celebration boekje erbij en kijk en lees nog maar even goed wat je allemaal al wél hebt bereikt!
Voel je die positieve energie? Jij kunt het! Jij doet het!
Geloof in jezelf en wees trots op jezelf. Concentreer je op het positieve en vind je kracht terug om verder te gaan. Er is altijd een nieuwe dag, en je kunt altijd verder gaan waar je bent gestopt.
Je bent al zo ver gekomen, dan lukt de rest je ook vast!
En heb je toch een beetje hulp nodig? Een paar goede handvaten, een duidelijk overzicht waar te beginnen en hoe alles aan te pakken? Een makkelijk plan dat werkt voor jou en niet teveel tijd kost?
Schrijf je dan in voor mijn online leerprogramma Organizastic De Basis. Hierin leer je stapje voor stapje hoe je je huis weer op orde krijgt en houdt. Met duidelijke en direct uit te voeren opdrachten zodat je meteen aan de slag kunt om alles wat je leert direct in praktijk te brengen. En 1:1 personal coaching van mij, om samen een plan op te zetten dat werkt voor jou en jouw persoonlijke situatie. Zodat je eindelijk weer die rust en overzicht in je huis, hoofd en leven krijgt waar je zo naar op zoek bent en die je zo verdient!
Waardoor je weer lekkerder in je vel zit, je fijner voelt, meer energie hebt en meer tijd overhoudt om te genieten van de mooie en belangrijke dingen in het leven. Want dat is uiteindelijk toch waar het allemaal om draait? Meer Happy Moments en Genieten!
de “Z” van Zones.
Als je alles hebt opgeruimd en alle spullen die kapot zijn, je niet meer gebruikt of die je niet meer gelukkig maken uit je huis hebt gehaald, kun je beginnen met het organiseren van de spullen die je wel wilt houden.
Belangrijk is dat je een vaste, logische, plek voor alles zoekt. Hiervoor kun je alles het beste opdelen in zones, zodat je een duidelijk overzicht hebt.
Je kunt een deel van je huis of een kamer opdelen in zones. Denk hierbij aan de woonkamer met bijvoorbeeld een speelzone, eetzone en misschien een huiswerk zone.
Maar ook kun je verschillende zones creeeren in bijvoorbeeld je voorraadkast (groenten in blik/pasta’s/glutenvrij) of op een plank in je badkamerkastje (verzorgingsproducten/make-up/haarstyling).
Belangrijk is dat de zones logisch zijn en dat alleen de producten die tot deze zone horen hier opgeruimd worden. Dus alle knutselspullen bijvoorbeeld in 1 kastje, onderverdeeld in bakken met de verschillende knutselspullen (bv potloden/krijtjes/lijm/scharen/verf etc) gegroepeerd bij elkaar.
Het is handig om labels te gebruiken en ook je medebewoners op de hoogte te stellen van waar alles ligt en hoe het is ingedeeld. Zo kunnen zij de spullen ook snel vinden en na gebruik weer op de goede plek terugleggen.
Hopelijk heeft dit Alfabet je nieuwe inzichten gegeven over opruimen en organiseren.
Kom uit die comfort’zone’ waarbij je alles doet zoals je altijd deed, leer nieuwe gewoontes en routines aan en ga ervoor! Ik help je stap voor stap dit te bereiken.
Want als jij niets verandert, verandert er ook niets. En wees eerlijk, het is toch wel tijd voor verandering? Wacht niet langer en schrijf je nu in voor mijn online traject Organizastic De Basis! Waarom? Omdat jij het waard bent!
Ik hoop je snel te zien om samen deze stap naar een meer opgeruimd en georganiseerd huis en leven te maken. Zodat je je weer Happy voelt en meer tijd overhoudt voor jezelf en te genieten van alle mooie dingen in het leven!