-Januari 2024-

Je kent het wel. Het is alweer bijna het nieuwe jaar en iedereen vraagt je….wat zijn jouw goede voornemens? Meestal geef je een antwoord als: meer sporten, afvallen, gezonder eten, mijn huis op orde maken. Maar wees eens eerlijk….heb je hier echt serieus over nagedacht? Heb je echt even de tijd genomen om te bedenken wat je nu echt wilt veranderen dit nieuwe jaar? Of is het een (standaard) antwoord wat je er eigenlijk zonder na te denken uitflapt? Want die zogenaamde ‘goede voornemens’ zijn bij de meeste mensen vaak nog binnen de eerste maand alweer verdwenen.

Hoe komt het nu dat het je niet lukt ze vol te houden?

Heel makkelijk. Je wilt het niet echt.

“Hoe kun  je dat nu zeggen Anita?!” denk je misschien verontwaardigd. Tuurlijk wil ik wel afvallen, of mijn huis eindelijk eens op orde zodat ik weer rust heb en me happy voel! Hoezo zeg jij dat dat niet zo is? Je kent me niet eens!

Dat is waar….en toch zeg ik het.

Weet je waarom? Als je dit écht graag wilt, dan had je het anders aangepakt. Dan was je goede voornemen nu, een paar weken later, niet een ver van je bed show, maar was je er druk mee bezig om het werkelijkheid te maken.

Je hebt het geen prioriteit gemaakt. Je bent niet echt even gaan zitten en nagedacht wat je nu eigenlijk echt wilt. En je hebt geen plan gemaakt hoe je dat dan gaat aanpakken. Welke stappen je wanneer moet zetten om je goal ook echt te bereiken.

Wat ik meestal doe is aan het einde van het jaar echt even een momentje voor mezelf te nemen waarin ik het hele jaar nog eens de revue laat passeren. En dan kijk ik niet alleen of ik mijn goals van dat jaar heb behaald. Ik kijk echt naar alles: waar stond ik in januari en waar sta ik nu? Wat heb ik allemaal bereikt? Wat voor dingen zijn er op mijn pad gekomen? Waar heb ik van geleerd? Waar ben ik dankbaar voor? Maar ook….wat (of wie?) wil ik niet meer in mijn leven? Wat wil ik anders doen? En van daaruit ga ik kijken wat ik het aankomende jaar wil gaan doen. Wat wil ik bereiken? Wat wil ik leren? Waar wil ik sowieso naartoe? En met wie? Welke mensen maken mijn gelukkig? Welke dingen maken mij gelukkig? Waar wil ik meer van doen?

Dit kan je gewoon doen door een papier en een pen te pakken en bijvoorbeeld 15 minuten te brainstormen. Schrijf alles wat in je op komt op, zonder op dit moment verder na te denken of het wel of niet kan, of hoe je dat dan moet gaan doen.

Als je daar mee klaar bent kijk dan eens rustig je lijstje door. Van alle dingen die je hebt opgeschreven, wat zijn je prioriteiten? Maak bijvoorbeeld een top 3. Wat is het allerbelangrijkste voor jou? Maak dit dan je (hoofd)goal voor dit jaar.

Bedenk wat je moet doen om dit te kunnen bereiken en maak een plan. Maak dit zo specifiek mogelijk, en splits het op in kleinere taken. Deel elke taak op in kleine, behapbare actiepunten en houd het zo overzichtelijk mogelijk voor jezelf. In module 1 van mijn online leertraject De Basis ga ik hier ook nog dieper op in, maar hieronder een voorbeeld. Stel ik wil mijn huis op orde krijgen. Dan is alleen ‘mijn huis op orde krijgen’ niet echt specifiek. Het is belangrijk dat je jezelf een paar vragen stelt.

Waarom wil ik dit? – de reden waarom je iets wilt is heel belangrijk! Het geeft echt een diepere betekenis waarom je iets gaat doen. Als je weet waarom je dit wilt bereiken, is het ook een stok achter de deur voor als het even niet zo lekker gaat en je het liefst wilt stoppen (en dat gaat sowieso een keer gebeuren, dus daar kun je beter maar alvast op voorbereid zijn 😉). In dit voorbeeld kan een goede reden bijvoorbeeld zijn: ik wil me weer gelukkig voelen in mijn huis, ik wil me niet hoeven te schamen als er onverwacht visite langskomt, ik wil het overzicht terug, ik wil een goed werkend systeem hebben zodat ik tijd overhoud om leuke dingen te kunnen doen en niet altijd maar aan het opruimen ben zonder dat ik resultaat zie.

De volgende vraag die je jezelf kan stellen is:

Hoe ga ik dat doen? – dit is het punt waar je je grote doel (in dit geval je huis op orde krijgen) gaat onderverdelen in kleinere stappen. Bijvoorbeeld: ik ga elke twee maand 1 ruimte aanpakken. Zet in je planning dan ook welke ruimte je wanneer gaat aanpakken. Bijvoorbeeld januari en februari de woonkamer, maart en april de keuken, mei en juni de slaapkamer etc. Je kunt beginnen met de ruimte waar je het meeste bent, of waar je je het meeste aan ergert.

Daarna kun je jezelf het volgende vragen:

Wat ga ik wanneer doen? – hiermee maak je je plan nog specifieker. Bijvoorbeeld in het voorbeeld van je woonkamer. Splits de taken hier op. Denk na over het volgende: Hoe ga je het aanpakken? Waar ga je beginnen? Wat ga je wanneer doen? Ga je alles uitzoeken op categorie of begin je in een hoek van de kamer en ga je langzaam verder tot je de hele kamer rond bent geweest? Hoe pak je het aan? Bijvoorbeeld ik ga elke dag een half uur opruimen. Of ik doe één kastje, of één plank per keer. Of ik ga opruimen per categorie: bijvoorbeeld eerst alle boeken, daarna de vazen en snuisterijen etc. Dit is ook een heel belangrijk punt in mijn online leertraject, want er zijn zoveel verschillende manieren van opruimen en iedereen is anders. Wat goed werkt voor jou, werkt misschien helemaal niet voor je buurvrouw of andersom. Het is dus heel belangrijk om te kiezen voor een manier die past bij jou, zodat je het ook echt kunt gaan volhouden. En dat je een plan maakt met kleine, behapbare acties, die je stapje voor stapje verder naar je doel brengen. En dat je dit plan dus ook echt in je agenda zet en uitvoert, zodat je aan het einde van dit jaar terug kunt kijken en tegen jezelf kunt zeggen, I did it!

En…..wat is jouw goal voor dit jaar?

Vergelijkbare berichten