Okay, je wilt gaan opruimen, dat is duidelijk. Maar….waar begin je?
Er zijn verschillende manieren om te beginnen met opruimen. Je kunt ervoor kiezen om te beginnen met het halletje bij de voordeur. De plek waar je als eerste je huis binnenkomt, en zo stap voor stap verder te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen bij de plek waar je je het meeste aan ergert. Bijvoorbeeld de keukentafel die altijd maar vol ligt met spullen, of dat bijzettafeltje naast je bank die je in eerste instantie had gekocht om je kopje thee op te zetten wanneer je ‘s avonds na een lange dag even lekker wilt ontspannen op de bank, maar die op de een of andere manier een magneetplek is geworden van sleutels, tekeningen van je kinderen, de post van vandaag en de haarelastiekjes van je oudste dochter.
In mijn online traject zal ik dieper ingaan op hoe rommel eigenlijk ontstaat, waar te beginnen, de verschillende manieren van opruimen en nog veel meer. Ik leer je stap voor stap hoe je je huis kunt opruimen en opgeruimd kunt houden op een manier die bij jou en jouw situatie past, zonder dat het je veel tijd of energie kost. Met veel praktijkopdrachten om wat je hebt geleerd direct toe te passen. Samen gaan we aan de slag om een makkelijk en persoonlijk plan op te stellen dat werkt voor jou. Want iedereen is anders en wat werkt voor je buurvrouw, kan juist totaal anders zijn dan wat werkt voor jou! Daarom vind ik het in mijn traject zo belangrijk dat we verschillende manieren van opruimen bespreken en in de praktijk gaan toepassen. Zodat we echt kunnen kijken welke manier werkt voor jou en aan de hand daarvan een duidelijk en makkelijk plan op kunnen stellen voor jouw persoonlijke situatie.
Maar heel belangrijk is dat waar je ook begint, begin klein! Neem even de tijd om na te denken wat je precies wilt bereiken en wat je daarvoor nodig hebt. Maak concrete actiepunten (dus niet: ik wil de keuken opruimen, maar: vandaag ruim ik de bestek la uit, zoek alle spullen uit en leg hier alleen de dingen terug die er daadwerkelijk horen, morgen doe ik het rechterbovenkastje etc.). Als ik de bestek la wil opruimen, wat heb ik dan nodig? Bijvoorbeeld: een mand voor de spullen die in de bestek la blijven, een andere mand voor de spullen die blijven, maar niet in de bestek la thuishoren, een derde mand voor spullen die ik dubbel heb of niet meer gebruik en wil verkopen of doneren. Vuilniszakken voor alle dingen die kapot zijn of rotzooi is (bijvoorbeeld snoeppapiertjes). Schoonmaakmiddel en doekjes, een speaker box om mijn favoriete muziek aan te zetten tijdens het opruimen en een flesje water voor als ik tijdens het opruimen dorst krijg. Als je alles binnen handbereik hebt dat je nodig hebt, hoef je niet steeds heen en weer te lopen door je huis (dit bespaart tijd en zorgt voor minder kans om te worden afgeleid door andere dingen), maar kun je je enkel en alleen focussen op je doel. In dit geval, de keuken la. Ga stap voor stap aan de slag. Ruim de spullen die je wel wilt bewaren maar die niet in de keuken la horen pas op, als je helemaal klaar bent met de la. Zorg dat alles een vaste, logische plaats heeft en berg de spullen elke keer direct weer op die plek op. Zo bespaar je tijd omdat je niet steeds hoeft te zoeken naar je spullen en is alles overzichtelijk. Laat je medebewoners ook weten wat nu waar ligt, zodat ook zij het snel kunnen vinden en weer op de goede plek kunnen opbergen. Ben je helemaal klaar? Zet dan een dikke streep door het actiepunt ‘keuken la opruimen’. Neem een lekker bakje koffie of thee met iets lekkers en ga even 5 minuten zitten om dit momentje te vieren. Wees trots op jezelf en het resultaat dat je hebt bereikt!
Meestal wil je zodra je de beslissing hebt genomen om nu echt aan de slag te gaan en te gaan opruimen, meteen alles aanpakken! Je begint direct vol goede moed, trekt allerlei kastjes open en haalt alle spullen er uit. Voor je het weet ben je een paar uur verder, merk je dat het allemaal toch best tegenvalt, begin je moe te worden en staat alles om je heen vol met de spullen uit de kasten. Moedeloos zet je alles maar weer terug. Of je hebt al best wel wat spullen kunnen wegdoen of een kastje of plank kunnen opruimen , maar je bent echt zooo kapot, dat ga je de eerste tijd dus maar eventjes niet meer doen….Langzaam blijven er elke dag weer wat dingetjes liggen en voor je het weet ben je weer terug bij af.
Beter is het om kleine stapjes te nemen. Ga echt per la, of per kastje, of zelfs per plank in een kastje aan het werk. Hierdoor zie je in het begin natuurlijk niet echt heel veel verschil, maar kun je het wel makkelijk volhouden en doe je elke dag een beetje. Hierdoor wordt je huis niet alleen beetje bij beetje steeds meer opgeruimd, maar creëer je ook een routine van elke dag een beetje opruimen. En routines zijn dingen die we bijna op de automatische piloot doen zonder dat het ons veel moeite kost, net als bijvoorbeeld je tanden poetsen.
Een goede tip is ook om elke avond voordat je naar bed gaat maximaal 10 minuutjes door je huis loopt en alle spulletjes die er niet thuis horen in de mand legt. Zijn de 10 minuten voorbij dan stop je. Leg, maximaal de volgende dag, de spulletjes uit de mand op hun vaste plek terug. Schud je kussentjes op de bank even op en leg de dekentjes netjes op hun plek. Zorg dat je aanrecht en eettafel leeg zijn (of zet de ontbijtspullen vast klaar voor morgenvroeg) en zet de vaatwasser aan. Dit kost je maar een paar minuutjes van je tijd, maar geeft je zoveel meer positieve energie als je morgenvroeg wakker wordt en naar beneden loopt. Probeer het maar eens, je zult versteld staan van het verschil!